Nyheder til virksomheder
Afgift af lystfartøjsforsikringer - sejlklubs dommerbåd
08-07-2025

Skatterådet fandt, at en sejlklub skulle betale lystfartøjsforsikringsafgift af en dommerbåd ejet af foreningen. Dommerbåden blev anset som et lystfartøj i medfør af lystfartøjsforsikringsafgiftslovens § 1, stk. 2.

Afgift af lystfartøjsforsikringer - sejlklubs fartøjer
08-07-2025

Skatterådet fandt, at en sejlklub skulle betale lystfartøjsforsikringsafgift af fartøjer ejet af foreningen. Fartøjerne blev anset som lystfartøjer i medfør af lystfartøjsforsikringsafgiftslovens § 1, stk. 2.

Genoptagelse ved Landsskatteretten nægtet
08-07-2025

Skatteyders personlige indkomst var blevet forhøjet som følge af kontanthævninger og overførsler fra et selskab, hvor han var eneanpartshaver. Skatteyderen søgte afgørelsen genoptaget ved Landsskatteretten dels med henvisning til, at der skulle være fremlagt dokumentation for driftsudgifter, dels med henvisning til, at han ikke var rette indkomstmodtager, idet han gjorde gældende, at selskabet var drevet af hans (red.fjernet.relation). Han gjorde desuden gældende, at selskabet var overdraget til en anden i løbet af det sidste indkomstår omfattet af sagen.   

Landsretten fandt ikke, at sagsøger havde godtgjort, at de pågældende kontanthævninger og overførsler ikke havde passeret hans økonomi, eller at selskabet var blevet overdraget. Da det herudover var udokumenteret, at der var tale om fradragsberettigede udgifter, stadfæstede landsretten byrettens frifindende dom, SKM2023.543.BR.

Vederlagsfri benyttelse af stuehus
08-07-2025

Skatterådet kunne ikke bekræfte, at værdien af, at A fik stillet en feriebolig (et stuehus) vederlagsfrit til rådighed af H1-Fondet kunne opgøres efter principperne i ligningslovens § 16, stk. 5.

Det var Skatterådets vurdering, at A’s ret til at benytte stuehuset ikke udsprang af en aftale om ydelse af personligt arbejde. Der kunne således ikke foretages beskatning, herunder værdiansættelse, efter reglerne i ligningslovens § 16. A’s vederlagsfri benyttelse af stuehuset skulle værdiansættes efter et skøn over værdien i handel og vandel, dvs. markedsværdien, på tidspunktet for brug af godet, jf. statsskattelovens § 4. Da der var tale om en uddeling omfattet af ligningslovens § 7 V, skulle alene 80 pct. af markedsværdien medregnes til den personlige indkomst.

Momslovens § 34, stk. 1, nr. 1 - salg af brugte biler
08-07-2025

Sagen angik, om appellanten opfyldte betingelserne for momsfritagelse efter momslovens § 34, stk. 1, nr. 1, i forbindelse med appellantens angivelige salg af brugte biler til købere i henholdsvis Y1-land og Y2-land i perioden fra 2011 til 2014, og om der var grundlag for at tilsidesætte skattemyndighedernes skønsmæssige forhøjelse af sagsøgerens momstilsvar for perioden 2011-2012.  

Landsretten fandt, at appellanten ikke havde godtgjort, at betingelserne for momsfritagelse i medfør af momslovens § 34, stk. 1, nr. 1 var opfyldt, da appellanten ikke havde dokumenteret, at de omhandlede køretøjer var solgt til erhververe, der var momsregistrerede i et andet EU-land.   

På den baggrund stadfæstede landsretten byrettens dom.

Underskrivelse af aftale med Færøerne om automatisk udveksling af land-for-land-rapporter (CbC)
08-07-2025

De kompetente myndigheder i Danmark og Færøerne har indgået en aftale om automatisk udveksling af oplysninger. Aftalen indeholder udveksling af land-for-land-rapporter.

Afgift af nikotinholdige væsker
07-07-2025

Skatterådet bekræftede, at e-væsker med indhold af nikotin var afgiftspligtige, da de opfyldte betingelserne for nikotinholdige væsker. Forbrugsafgiftslovens § 13 a, indeholder ikke en minimumsgrænse for indholdet af nikotin.

Vederlagsaktiv - bitcoins
07-07-2025

Spørgeren havde modtaget bitcoins som led i sin erhvervsmæssige virksomhed og ønskede bekræftet, at den i 2025 gennemførte afståelse heraf var skattefri.

Det var oplyst, at de omhandlede bitcoins var modtaget i 2015 og 2016, og at virksomheden var stoppet ved udgangen af 2022. Det var yderligere oplyst, at Spørgeren ikke havde kendskab til, hvad bitcoins er, hvordan systemerne bag fungerer m.m., eller hvorledes de kunne sælges. Derudover var det oplyst, at Spørgeren ikke på nogen måde havde kendskab til eller interesserede sig for kryptovaluta.

Skatterådet kunne ikke bekræfte, at de modtagne bitcoins kunne afstås skattefrit, da disse anses for erhvervet som led i virksomhedens næring, det vil sige et vederlagsaktiv, hvilket udgør virksomhedsindkomst ved modtagelsen og ved en senere afståelse heraf.

Aftale mellem formanden for Skatterådet og direktørerne for Skattestyrelsen, Motorstyrelsen og Vurderingsstyrelsen om sager som skal forelægges for Skatterådet
07-07-2025

Aftale mellem formanden for Skatterådet og direktørerne for Skattestyrelsen, Motorstyrelsen og Vurderingsstyrelsen om sager som skal forelægges for Skatterådet. Den nye aftale har virkning fra offentliggørelsen.

Støttetilsagn - anskaffelsessum for driftsmidler - kompensationsbeløb
07-07-2025

H1 er et forbrugerejet andelsselskab, som bl.a. på baggrund af biogas leveret fra andelsselskabet H2, producer el til elnettet og varme til beboerne i Y-by. H1 er eneaftager af den biogas, som produceres i H2. H2 og H1 har begge på baggrund af deres produktion af biogas, el og varme fra Energistyrelsen opnået tilsagn om pristillæg til elektricitet produceret ved anvendelse af biogas. Hvert støttetilsagnene er knyttet til ét bestemt motor. H2 påtænker at købe biogasmotorerne af H1, der i stedet ville købe en varmepumpe. Efter ophævelsen af leveringsaftalerne vil H2 kunne sælge biogas til tredjemand i stedet for til H1. Det er muligt, at H2 i den forbindelse vil skulle betale et kompensationsbeløb til H1.

Skatterådet kunne bekræfte, at biogasmotorerne i H1 og de dertilhørende støttetilsagn skattemæssigt kan kvalificeres som et driftsmiddel omfattet af afskrivningsloven kapitel 2. Det var således Skatterådets opfattelse, at H2 som erhverver kan lade de udstedte støttetilsagn indgå i den afskrivningsberettigede anskaffelsessum, der skal indgå på den saldo, der føres efter afskrivningslovens § 5 C, stk. 1, nr. 4. Dette blev begrundet med, at støttetilsagnene knytter sig den enkelte motor og ikke kan overdrages særskilt.

Skatterådet kunne endvidere bekræfte, at H1’s salgs af biogasmotorerne inklusive. støttetilsagn kan fratrækkes i driftsmiddelsaldoen, og at efterfølgende anskaffelse af en varmepumpe i salgsåret eller året efter salgsåret, vil kunne udligne driftsmiddelsaldoen, således at det alene er den eventuelle negative saldo, der kommer til beskatning.

Endelig kunne Skatterådet bekræfte, at H2 ville have fradrag for et kompensationsbeløb udbetalt til H1. Efter Skattestyrelsens opfattelse måtte pådragelse af en forpligtelse til at betale kompensation i forbindelse med skift af aftager anses for et udslag af sædvanlig driftsrisiko ved udøvelsen af virksomhed som producent af biogas. Skattestyrelsen fandt derfor, at kompensationsbeløbet kunne fradrages som en driftsudgift.

Panama Papers - maskeret udbytte - ekstraordinær genoptagelse
04-07-2025

Retten fandt, at et selskab registreret i Panama var et selvstændigt skattesubjekt efter selskabsskattelovens § 1, stk. 1, nr. 2. Retten fandt desuden, at skatteyderen ikke havde godtgjort, at etableringen og administrationen af selskabet var udtryk for rene proforma-dispositioner. Retten anså derfor hævninger og overførsler for maskeret udbytte for skatteyderen. Betingelserne for ekstraordinær skatteansættelse var endvidere opfyldt. 

På den baggrund blev Skatteministeriet frifundet. 

Indsætninger - løn
04-07-2025

Sagen angik spørgsmålet, om en række indsætninger i indkomstårene 2015 og 2016 på i alt 1.808.850 kr. på skatteyderens konto var skattepligtige. 

Skatteyderen var i 2015 og 2016 eneejer af og direktør i selskabet G1-virksomhed, ligesom han var direktør i selskaberne G2-virksomhed og G3-virksomhed, der begge var ejet af G1-virksomhed. 

Retten fandt, at der var sket en betydelig sammenblanding af skatteyderens og selskabernes økonomi. I lyset heraf og da skatteyderen ikke havde selvangivet nogen indkomst i de pågældende indkomstår, fandt retten, at der påhvilede ham en skærpet bevisbyrde for, at beløbene indgået på hans private konti ikke var skattepligtige.

Skatteyderen havde under sagen accepteret beskatning af i alt 194.070 kr. i 2015 henholdsvis 28.760 kr. i 2016 fra G1-virksomhed, G2-virksomhed og G3-virksomhed. 

Retten fandt, at skatteyderen ikke havde løftet bevisbyrden for, at de øvrige indsætninger, som efter skatteyderens opfattelse vedrørte overførsler mellem hans egne private konti samt indsætninger fra bl.a. hans venner og bekendte, ikke var skattepligtige. I den forbindelse bemærkede retten, at hverken skatteyderens forklaring eller revisorens forklaring, der ikke var understøttet af objektive kendsgerninger, kunne løfte denne skærpede bevisbyrde. 

Skatteministeriet blev derfor frifundet. 

Styresignal - genoptagelse - mineralolieafgiftsloven - ændring af praksis
04-07-2025

Styresignalet indeholder to elementer, hvormed praksis bringes i overensstemmelse med EU-domstolens afgørelse i sag C-137/23 Alsen.

Styresignalet beskriver for det første en praksisændring og muligheden for genoptagelse vedrørende fritagelse for eller godtgørelse af mineralolieafgift af leverancer af olie til brug om bord i fiskerfartøjer, jf. mineralolieafgiftslovens § 9 stk. 1, nr. 3 og stk. 6, nr. 1 og 2. Ifølge praksisændringen kan ukorrekt farvede olieprodukter ikke i sig selv, som det ellers har fremgået af Den juridiske vejledning, føre til, at der kan nægtes sådan fritagelse eller godtgørelse, når der ikke er noget, som giver anledning til mistanke om, at der foreligger svig, misbrug eller afgiftsunddragelse.

Styresignalet beskriver for det andet en praksisændring og muligheden for genoptagelse vedrørende godtgørelse af mineralolieafgift af motorbrændstof til landbrugsformål mv., jf. mineralolieafgiftslovens § 11, stk. 3. Ifølge praksisændringen kan anvendelse af ukorrekt farvet motorbrændstof ikke i sig selv, som det ellers har fremgået af Den juridiske vejledning, føre til, at der kan nægtes godtgørelse for motorbrændstoffet, når der ikke er noget, der giver anledning til mistanke om, at der foreligger svig, misbrug eller afgiftsunddragelse. Det er fortsat en forudsætning for, at der kan ydes godtgørelse af mineralolieafgift af motorbrændstof til landbrugsformål mv. og af leverancer af olie til brug om bord i fiskerfartøjer, at der foreligger fornøden dokumentation, jf. de til enhver tid gældende regnskabs- og dokumentationsbestemmelser i lov om energiafgift af mineralolieprodukter m.v. og tilhørende bekendtgørelser, jf. § 1, stk. 5, i bekendtgørelse 2023-08-25 nr. 1126 om farvning af gas- og dieselolier og petroleum.

Rettelse af fejl i satsen for afskrivning på småaktiver hhv. restsaldi i Den juridiske vejledning
04-07-2025

Skattestyrelsen har rettet beløbsgrænsen for straksafskrivning vedrørende småaktiver efter afskrivningslovens § 6, stk. 1, nr. 2, samt beløbsgrænsen for fradrag for restsaldi efter afskrivningslovens § 5, stk. 3. Beløbsgrænsen var ved en fejl angivet til 33.400 kr. og ikke 34.400 kr., som den rettelig er.

eIndkomst Udstilling (vejledning for abonnenter og databehandlere)
04-07-2025

Vejledningen indeholder

1) Indledning

2) Del 1 i vejledningen henvender sig til abonnenter (myndigheder og andre som bruger oplysninger fra eIndkomst)

3) Del 2 i vejledningen henvender sig til databehandlere (IT-leverandører)

Indberetningsvejledning om Aktiesparekonto 2024
03-07-2025

Vejledningen handler om obligatorisk indberetning af beskatningsgrundlag, skat evt. afgiftsgrundlag og afgift af aktiesparekonti for kalenderåret 2024.

Vejledningen gælder for finansielle virksomheder, der opretter aktiesparekonti.

Indberetningspligten følger reglerne i skatteindberetningsloven (lovbekendtgørelse nr. 15 af 8. januar 2024 om skatteindberetning med senere ændringer).

Indberetningen om aktiesparekonto følger reglerne i skatteindberetningslovens § 11 a samt bekendtgørelse nr. 1016 af 22. juni 2023, om skatteindberetning mv. med senere ændringer.

Aktiesparekontoen skal administreres i henhold til Aktiesparekontolovens lovbekendtgørelse nr. 1852 af 21. september 2021 med senere ændringer. 

Indsætninger på bankkonto og udeholdt omsætning
03-07-2025

Sagen mod H1-virksomhed angik, hvorvidt selskabets skattepligtige indkomst for indkomstårene 2015- 2018 skulle forhøjes som følge af, at 114 indsætninger på selskabets ultimative ejer A’s private bankkonto var udeholdt omsætning i selskabet, og om H1-virksomhed’s momspligtige indkomst for afgiftsperioderne 1. kvartal 2015 til 4. kvartal 2017 skulle forhøjes som følge af denne udeholdte omsætning. 

Sagen mod A angik, hvorvidt A’s skattepligtige indkomst for indkomstårene 2015-2017 skulle forhøjes tilsvarende, fordi indsætningerne på A’s konto udgjorde maskeret udlodning fra H1-virksomhed. 

Sagsøgerne fik medhold i, at sagsøgernes skatteansættelser for indkomstårene 2015-2017 og H1-virksomhed’s afgiftstilsvar for perioden 1. april 2015 - 31. december 2017 skulle hjemvises til fornyet behandling hos Skattestyrelsen for så vidt angår 8 af de 114 indsætninger på A’s private bankkonto, i alt 36.910,74 kr. 

Skatteministeriet fik i øvrigt medhold i de nedlagte frifindelsespåstande i relation til de resterende 106 indsætninger på A’s private bankkonto, i alt 4.252.016,75 kr.

Chokoladeafgift - sirupper og frugtpuré
03-07-2025

Sagen angik, hvorvidt der skulle betales afgift efter chokoladeafgiftslovens bestemmelser af to sukkerholdige sirupsvarianter samt en sukkerfri variant. Derudover omhandlede sagen en flydende frugtpuré med smag af eksotisk frugt.

Skatterådet kunne bekræfte, at der skulle betales afgift efter chokoladeafgiftslovens § 1, stk. 1, nr. 4, af de to sukkerholdige sirupsprodukter med henholdsvis smag af saltkaramel og kirsebær. Der var ved vurderingen lagt vægt på, at sukker var karaktergivende for produkterne, samt at produkterne havde et udseende og en fremtoning, der tydeligt signalerede, at der var tale om sukkerholdige produkter. Det blev tillige tillagt vægt, at der var tale om forarbejdede produkter, som uden yderligere forarbejdning kunne anvendes og spises.

Skatterådet kunne ligeledes bekræfte, at der skulle betales afgift efter chokoladeafgiftslovens § 1, stk. 1, nr. 9, af et sukkerfrit sirupsprodukt med hasselnødssmag. Der var ved vurderingen lagt vægt på produktets beskaffenhed og anvendelse samt måden, hvorpå det blev markedsført.

Skatterådet kunne ikke bekræfte, at der skulle betales afgift efter chokoladeafgiftslovens bestemmelser af en flydende frugtpure med smag af eksotisk frugt, da produktets organoleptiske egenskaber samt produktets beskaffenhed og anvendelse samt måden, hvorpå det blev markedsført, ikke var omfattet af chokoladeafgiftslovens bestemmelser.

Roblox, salg af skindesigns
03-07-2025

Spørger har i 2023 og 2024 udviklet og solgt skindesigns på onlineplatformen Roblox, der er bygget op om, at spillerne kan interagere med hinanden i en digital økonomi/miljø, spille spil lavet af andre spillere/creators, og erhverve skins, digitale kreationer mv. til at udforme deres egen avatar ligeledes lavet af andre spillere/creators.

Alle skins sælges af og via platformen, og platformen bestemmer, hvilke skins der sættes til salg. Spørger har ingen kontakt med slutkunden og modtager ikke betalingen fra slutkunden. Spørger har derfor hverken indflydelse på, hvilke skindesigns der sættes til salg, hvem der ender med at købe dem, eller et ansvar i forhold til slutkunde eller platform. Spørger godskrives, efter en "pending" fase, 30 % af salgsprisen i Robux på sin spilkonto fra platformen. Spørger har som creator samlet tjent mere end XX mio. kr. på at sælge spildesigns via platformen, hvorfor Spørger ønsker bekræftet, at Spørgers udvikling og salg af skindesigns på platformen skal anses som erhvervsmæssig virksomhed.

Skatterådet kan på baggrund af en konkret vurdering ikke bekræfte at Spørgers aktivitet kan anses som erhvervsmæssig virksomhed.

Der er herved lagt særlig vægt på, at Spørger i forbindelse med sit virke kun modtager indtægter fra én virksomhed, at Spørgers aktivitet er underlagt omfattende generelle betingelser for anvendelse, og at Spørgers muligheder for salg via andre platforme er stærkt begrænset. Der er desuden lagt vægt på, at aktiviteten (selvom denne har givet overskud) ikke ud fra det oplyste er indrettet med henblik på at opnå et økonomisk overskud, at aktiviteten kun har været i gang i en kort periode, og at aktiviteten sker i Spørgers fritid, ved siden af Spørgers fuldtidsstudie. Endeligt er der lagt vægt på, at indtægten, selvom denne sker på baggrund af Spørgers tilvirkning/forædling af platformens produkt, ikke besidder de karakteristika, der er sædvanlige for en erhvervsmæssig virksomhed, herunder økonomisk risiko, væsentlige omkostninger forbundet med aktiviteten, udarbejdelse af selvstændige regnskaber og budgetter for virksomheden, opgørelse af "varelager", eller afsøgning af yderligere indtægtskilder m.m.

Registreringsafgiftslovens § 10, stk. 1 - Værdi af brugt køretøj
03-07-2025

Sagen angik fastsættelse af den afgiftspligtige værdi af et brugt køretøj.

Retten fandt, at der ikke var grundlag for at fastslå, at Motorankenævnets afgørelse beroede på et urigtigt eller ufuldstændigt grundlag, idet nævnet havde fastsat den afgiftspligtige værdi ud fra en samlet vurdering af køretøjet, herunder flere vurderingsværktøjer, en besigtigelse af køretøjet og særligt en udtalelse fra en professionel forhandler.

På denne baggrund blev Skatteministeriet frifundet.